Lezzetli kahvelerimiz sunmak için yeni müşteriler arıyoruz. Her seferinde aynı kalitede kahve kavurabilmek için yeşil çekirdek kahve temininden kahveyi size ulaştırdığımız her adımına kadar geçen aşamalar için standartlarımızı belirledik. Bu yolculuk sırasında her adımda kaliteye odaklanmanın en doğru yöntem olduğuna karar verdik.
Belki siz de bizimle kahve yapmak isterseniz diye biraz tarif ve bilgi verelim dedik.
Kahve terimlerinde yer alan “dalga” aslında hareket demek. Bu hareket 1960’larda birinci, 1960’ların sonunda ikinci ve 1990’larda üçüncü dalga olarak gerçekleşti. Türk kahvesi ise 500 senelik tarihe sahip.
BİRİNCİ DALGA
Tüketilen Kahve
1960’larda kahve içimi çoğaldı, iş yerlerine ve evlere girmeye başladı. Folgers, Maxwell ve Nestle gibi markaların hazır kahveleri popüler oldu. Bu kahvelerin asiditesi yüksek ama ağızda kalan tadı hafifti. İnsanlar şeker ve krema ile yüksek asiditeyi içilebilir hale getirmeye çalıştılar.
İKİNCİ DALGA
Keyif Alınan Kahve
1960’ların sonunda Peet’s Coffee ve Starbucks kahve içimini daha kaliteli bir hale getirerek daha fazla insana ulaştılar. Kafe açıp işletmek popüler ve kazançlı hale gelmeye başladı. Aynı zamanda Frappuccino tarzı içeceklerle insanların kalbini kazandılar. Espresso bazlı ve koyu kavrulmuş kahve içecekleriyle müşterilerine ulaştılar. İnsanlar kahve çekirdeğini ve demleme nedir öğrenmeye başladı.
ÜÇÜNCÜ DALGA
Taktir Edilen Kahve
1990’larda kahve sevenler kahvenin karakterini, nereden geldiğini, nasıl üretildiğini, kavrulduğunu ve demlendiğini merak etmeye başladı. Demlemede kullanılan laboratuar tarzı, Siphon, Chemex, Aeropress, dripper gibi araçlar popüler olmaya başladı. Yüksek kaliteli çekirdek (özel üretim kahveler) ve açık kavurmak, üçüncü dalganın ayrışan özellikleri oldu. Kahve içimi şarap ya da butik bira gibi bir deneyim oldu.
1941’de kimyager Dr. Peter Schlumbohm tarafından keşfedildi. 3. dalga kahve demlemeyle yeniden hayatımıza girdi.
İhtiyacınız Olan Malzemeler
Yapılışı
*Eğer kahveniz önceden öğütülmüşse 1 çorba kaşıgı aşagı yukarı 10 gr.'a denk gelir.
** Suyu kullandığınız kahvenin 2 katı olacak şekilde hesaplayabilirsiniz.
** Eğer çok kolay basılıyorsa kahvenizi daha ince, çok zor basılıyorsa daha kalın çekmelisiniz.
Hario cam firması tarafından 1949 yılında üretildi. 3. dalga kahve demlemeyle yeniden hayatımıza girdi.
İhtiyacınız Olan Malzemeler
Yapılışı
2005 yılında Aerobie firmasının sahibi Alan Adler tarafından yapıldı ve 3. dalga kahve demlemede yerini aldı.
İhtiyacınız Olan Malzemeler
Yapılışı
* Suyu kullandığınız kahvenin 2 katı olacak şekilde hesaplayabilirsiniz.
** Eğer çok kolay basılıyorsa kahvenizi daha ince, çok zor basılıyorsa daha kalın çekmelisiniz.
İlk 1852’de bulunan ve bugünkü tasarımından farklı olan french press 1929’da Attilio Calimani ve Giulio Moneta tarafından geliştirilip patenti alındı.
İhtiyacınız Olan Malzemeler
Yapılışı
* Eğer zor basılıyorsa kahveniz ince, kolay basılıyorsa kalın çekilmiş demektir.
1921’de Tokyo’da cam firması olarak kurulan Hario tarafından 30 yıllık araştırma sonunda Hario Dripper yaratıldı. 3. dalga kahve demlemeyle yeniden hayatımıza girdi.
İhtiyacınız Olan Malzemeler
Yapılışı
1933’te Alfonso Bialetti tarafından keşfedildi. 3. dalga kahve demlemeyle yeniden hayatımıza girdi.
İhtiyacınız Olan Malzemeler
Yapılışı
* Eğer basınç kahveyi birden yukarı iterse ocağınızın altını kısmalı, fıkırdama duyarsanız açmalısınız.
İlk elektrikli kahve demleme makinası 1963’te Bunnomatic tarafından yapıldı. Günümüze kadar tasarımı çok da değişikliğe uğramadan geldi. 1. dalga kahve demleme olarak hayatımıza girdi.
İhtiyacınız Olan Malzemeler
Yapılışı
* Ölçünüzü, 1lt. suya 55 gr. kahve gelecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
** Suyunuzun oda sıcaklığında olması gerekir. Filtre kahve makinası kendi suyunu ısıtarak kahveyi demler.
1884’te Angelo Moriondo ilk espresso makinasını yapıp pantentini aldı. 2. dalga kahve demlemeyle hayatımıza girdi.
İhtiyacınız Olan Malzemeler
Yapılışı
* Esspresso'nun tek shot, double shot çekimlerinin yanı sıra üzerine su eklenerek yapılan Americano, süt köpürtülerek Latte ya da Cappuccino, Macchiato, Mocha vb. bir sürü teknikleri vardır.
15. yy’da Yemen’den geldi. 16. yy’ın başında Kahire ve Mekke’ye ulaştı. 1640’larda tarihçi İbrahim Peçevi İstanbul’da ilk kahvehaneyi açtı.
İhtiyacınız Olan Malzemeler
Yapılışı
* Arzu ederseniz şekeri bu aşamada ilave edebilirsiniz. Az şekerli için yarım kesme şeker, orta şekerli için bir kesme şeker, şekerli için iki kesme şeker.