BİZ KAHVE KAVURMAYI SEVİYORUZ

Sizler için en son teknolojileri ve tradisyonel yöntemleri harmanlayarak bir kahve kavurma tesisi kurduk.

Lezzetli kahvelerimiz sunmak için yeni müşteriler arıyoruz. Her seferinde aynı kalitede kahve kavurabilmek için yeşil çekirdek kahve temininden kahveyi size ulaştırdığımız her adımına kadar geçen aşamalar için standartlarımızı belirledik. Bu yolculuk sırasında her adımda kaliteye odaklanmanın en doğru yöntem olduğuna karar verdik.

BİZ KAHVE YAPMAYI SEVİYORUZ

Belki siz de bizimle kahve yapmak isterseniz diye biraz tarif ve bilgi verelim dedik.

Kahve terimlerinde yer alan "dalga" aslında hareket demek. Bu hareket 1960'larda birinci, 1960'ların sonunda ikinci ve 1990'larda üçüncü dalga olarak gerçekleşti. Türk kahvesi ise 500 senelik tarihe sahip.

BİRİNCİ DALGA

Tüketilen Kahve

1960'larda kahve içimi çoğaldı, iş yerlerine ve evlere girmeye başladı. Folgers, Maxwell ve Nestle gibi markaların hazır kahveleri popüler oldu. Bu kahvelerin asiditesi yüksek ama ağızda kalan tadı hafifti. İnsanlar şeker ve krema ile yüksek asiditeyi içilebilir hale getirmeye çalıştılar.

İKİNCİ DALGA

Keyif Alınan Kahve

1960'ların sonunda Peet's Coffee ve Starbucks kahve içimini daha kaliteli bir hale getirerek daha fazla insana ulaştılar. Kafe açıp işletmek popüler ve kazançlı hale gelmeye başladı. Aynı zamanda Frappuccino tarzı içeceklerle insanların kalbini kazandılar. Espresso bazlı ve koyu kavrulmuş kahve içecekleriyle müşterilerine ulaştılar. İnsanlar kahve çekirdeğini ve demleme nedir öğrenmeye başladı.

ÜÇÜNCÜ DALGA

Takdir Edilen Kahve

1990'larda kahve sevenler kahvenin karakterini, nereden geldiğini, nasıl üretildiğini, kavrulduğunu ve demlendiğini merak etmeye başladı. Demlemede kullanılan laboratuar tarzı, Siphon, Chemex, Aeropress, dripper gibi araçlar popüler olmaya başladı. Yüksek kaliteli çekirdek (özel üretim kahveler) ve açık kavurmak, üçüncü dalganın ayrışan özellikleri oldu. Kahve içimi şarap ya da butik bira gibi bir deneyim oldu.

CHEMEX

1941’de kimyager Dr. Peter Schlumbohm tarafından keşfedildi. 3. dalga kahve demlemeyle yeniden hayatımıza girdi.

İhtiyacınız Olan Malzemeler

  1. kahve öğütücü
  2. kahve (15 gr.)
  3. kaynamış su (300 gr.)
  4. tartı
  5. kronometre
  6. kupa

Yapılışı

  1. 15 gr. çekirdek kahveyi espresso ve filtre kahve arasında öğütün.
  2. Aeropress'i 10 gr. sıcak suyla ısıtıp suyu boşaltın.
  3. Aeropress'i tartının üzerine koyun. Öğütülmüş kahvenizi üst bölümden dikkatlice dökün. Üzerine 30 gr. sıcak su ekleyin. *
  4. Bu sırada filtre kağıdını aparata takın. 85 gr. sıcak suyu, kupanızın üstünden hem filtrenizi ıslatmak hem de kupanızı ısıtmak için kullanıp suyu boşaltın.
  5. 175 gr. su daha ekleyip 1,5 dakika kadar önden arkaya hareketlerle 3 defa karıştırın ve yavaşça bastırarak 2,5 dakika arası demlemeyi bitirin.
  6. Filtre aparatını dikkatlice Aeropress'in üzerine takın. Aeropress'i ters çevirip kupanızın üzerine koyun ve yukarıdan bastırmaya ** başlayın.

* Suyu kullandığınız kahvenin 2 katı olacak şekilde hesaplayabilirsiniz.
** Eğer çok kolay basılıyorsa kahvenizi daha ince, çok zor basılıyorsa daha kalın çekmelisiniz.

SIPHON

Hario cam firması tarafından 1949 yılında üretildi. 3. dalga kahve demlemeyle yeniden hayatımıza girdi.

İhtiyacınız Olan Malzemeler

  1. kahve öğütücü
  2. kahve (25 gr.)
  3. kaynamış su (300 gr.)
  4. siphon
  5. ahşap spatula
  6. tartı
  7. kronometre
  8. kupa

Yapılışı

  1. 25 gr. kahvenizi filtre kahve kıvamında öğütün.
  2. Ilık suda en az 5 dakika beklettiğiniz filtreyi Siphon'un ist kısmına yerleştirerek metal kancayı ince tüpün altına koyun.
  3. Siphon'un alt kısmını tartınıza koyun ve 300 gram sıcak suyla doldurun.
  4. Siphon'un üst kısmını alta yerleştirdikten sonra ısıtıcıyı yakın.
  5. Alttaki sıcak su bir süre sonra üste dolmaya başlayacaktır. Tamamen dolduktan sonra ısıtıcıyı kısın. Çekilmiş kahveyi üst kısma boşaltın ve ahşap spatulayla yavaşça karıştırın.
  6. Kahvenizi 45-60 saniye boyunca hiç ellemeden demlenmesini bekleyin.
  7. Süre bittikten sonra üst kısmı ısıtıcıdan alın ve biraz daha karıştırın. Kahveniz demlenmesi ve alt hazneye boşalması aşağı yukarı 1 dakika daha sürecektir. Demlenme süresi bittikten sonra Siphon'un alt kısmını çıkararak kahvenizi servis edebilirsiniz.

AEROPRESS

2005 yılında Aerobie firmasının sahibi Alan Adler tarafından yapıldı ve 3. dalga kahve demlemede yerini aldı.

İhtiyacınız Olan Malzemeler

  1. kahve öğütücü
  2. kahve (15 gr.)
  3. kaynamış su (300 gr.)
  4. tartı
  5. kronometre
  6. kupa

Yapılışı

  1. 15 gr. çekirdek kahveyi espresso ve filtre kahve arasında öğütün.
  2. Aeropress'i 10 gr. sıcak suyla ısıtıp suyu boşaltın.
  3. Aeropress'i tartının üzerine koyun. Öğütülmüş kahvenizi üst bölümden dikkatlice dökün. Üzerine 30 gr. sıcak su ekleyin. *
  4. Bu sırada filtre kağıdını aparata takın. 85 gr. sıcak suyu, kupanızın üstünden hem filtrenizi ıslatmak hem de kupanızı ısıtmak için kullanıp suyu boşaltın.
  5. 175 gr. su daha ekleyip 1,5 dakika kadar önden arkaya hareketlerle 3 defa karıştırın ve yavaşça bastırarak 2,5 dakika arası demlemeyi bitirin.
  6. Filtre aparatını dikkatlice Aeropress'in üzerine takın. Aeropress'i ters çevirip kupanızın üzerine koyun ve yukarıdan bastırmaya ** başlayın.

* Suyu kullandığınız kahvenin 2 katı olacak şekilde hesaplayabilirsiniz.
** Eğer çok kolay basılıyorsa kahvenizi daha ince, çok zor basılıyorsa daha kalın çekmelisiniz.

FRENCH PRESS

İlk 1852’de bulunan ve bugünkü tasarımından farklı olan french press 1929’da Attilio Calimani ve Giulio Moneta tarafından geliştirilip patenti alındı.

İhtiyacınız Olan Malzemeler

  1. kahve öğütücü
  2. kahve (11 gr)
  3. kaynamış su (200 gr)
  4. french press
  5. ahşap spatula
  6. tartı
  7. kronometre
  8. kupa

Yapılışı

  1. 11 gr. kahve için 200 gr. su kaynatın.
  2. Su kaynayana kadar kahvenizi kalın olarak öğütün.
  3. French Press'inizi tartıya koyun ve başlangıç olarak kahvenizin 2 katı (22-25 gr.) kadar su ekleyin.
  4. Ahşap spatulanız ile kahvenizi karıştırın ve 30 saniye kadar bekleyin.
  5. Kalan suyu da ekleyip kapağını üzerine geçirin ama kulbu bastırmayın. Yaklaşık 4 dakika kadar demlenmesini bekleyin.
  6. French Press'inizi tartıdan kaldırın ve yavaşça kulbu bastırın.*
  7. Hemen servis edin; beklediğiniz takdirde demlenmeye devam edecektir.

* Eğer zor basılıyorsa kahveniz ince, kolay basılıyorsa kalın çekilmiş demektir.

DRIPPER

1921’de Tokyo’da cam firması olarak kurulan Hario tarafından 30 yıllık araştırma sonunda Hario Dripper yaratıldı. 3. dalga kahve demlemeyle yeniden hayatımıza girdi.

İhtiyacınız Olan Malzemeler

  1. kahve öğütücü
  2. kahve (16 gr.)
  3. kaynamış su (400 gr.)
  4. dripper (hario v60)
  5. filtre kağıdı
  6. ahşap spatula
  7. tartı
  8. kronometre
  9. kupa

Yapılışı

  1. 400 gram suyunuz kaynarken 16 gr. kahvenizi deniz tuzuna yakın kıvamda öğütün.
  2. Filtre kağıdını Dripper'a koyun ve kupanızın üzerine yerleştirin. Üzerinden 160 gr. kaynamış suyu gezdirerek hem kağıdı ıslatın hem de kupanızı ısıtıp suyu boşaltın.
  3. Öğütülmüş kahvenizi filtre kağıdına döküp kahve granüllerinin düzleşmesi için sallayın.
  4. 40 gr. sıcak suyu kahvenin ortasından başlaıp kenarlara doğru döndürerek dökün. 30-45 saniye bekleyin.
  5. 200 gr. kadar suyu bitene kadar yavaş yavaş kahvenin ortasından dökmeye devam edin. Bu süreç yaklaşık 2,5-3 dakika kadar sürecektir.

MOKA POT

1933’te Alfonso Bialetti tarafından keşfedildi. 3. dalga kahve demlemeyle yeniden hayatımıza girdi.

İhtiyacınız Olan Malzemeler

  1. kahve öğütücü
  2. kahve (20-22 gr.)
  3. su
  4. moka pot
  5. ahşap spatula
  6. tartı
  7. kronometre
  8. kupa

Yapılışı

  1. Çekirdek kahvenizi espresso inceliğinde 20-22 gr. kadar öğütün.
  2. Moka Pot'un alt kısmını yarısına kadar su ile doldurun.
  3. Alt kısmındaki filtreyi çıkartıp içine kahvenizi koyun. İşaret parmağınızın içiyle soldan sağa ve yukarıdan aşağıya dağıtın.
  4. Moka Pot'un üzerine takın ve orta ateşteki ocağınıza koyun.
  5. Alt kısımdaki su kaynadıkça kahve basınçla yukarı kısma çıkacaktır.* Kahvenizin demlendiğini köpürme ve tıs sesinden anlayacaksınız.

* Eğer basınç kahveyi birden yukarı iterse ocağınızın altını kısmalı, fıkırdama duyarsanız açmalısınız.

FILTRE KAHVE

İlk elektrikli kahve demleme makinası 1963’te Bunnomatic tarafından yapıldı. Günümüze kadar tasarımı çok da değişikliğe uğramadan geldi. 1. dalga kahve demleme olarak hayatımıza girdi.

İhtiyacınız Olan Malzemeler

  1. kahve öğütücü
  2. kahve
  3. su
  4. filtre kahve makinası
  5. kahve makinası ölçü kaşığı
  6. filtre kağıdı
  7. kupa

Yapılışı

  1. Kahvenizi orta kalınlıkta öğütün.
  2. Filtre kağıdınızı sıcak suyla ıslattıktan sonra kahvenizi bardak başı 1 ölçek* kahve olacak şekilde filtreye dökün.
  3. Kahve makinanızın su haznesine, kaç ölçek kahve kullandıysanız aynı miktarı işaretli yere kadar suyla doldurun.**
  4. Filtre kahve makinanızın düğmesine basıp demlenmesini bekleyin. Yaklaşık 3-5 dakika arasında demlenecektir.

* Ölçünüzü, 1lt. suya 55 gr. kahve gelecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
** Suyunuzun oda sıcaklığında olması gerekir. Filtre kahve makinası kendi suyunu ısıtarak kahveyi demler.

ESPRESSO

1884’te Angelo Moriondo ilk espresso makinasını yapıp pantentini aldı. 2. dalga kahve demlemeyle hayatımıza girdi.

İhtiyacınız Olan Malzemeler

  1. kahve öğütücü
  2. kahve (18-21 gr.)
  3. espresso makinası
  4. portafilter
  5. tamper (tokmak)
  6. tartı
  7. krnometre
  8. espresso fincanı

Yapılışı

  1. Portafilter'ınızı tartının üzerine koyup tartın.
  2. Sıcak suyla filtre kısmını iyice temizleyin.
  3. 18-21 gr. arası ince öğütülmüş kahvenizi filtreye koyun, işaret parmağınızın içiyle soldan sağa dağıtın.
  4. Portafilter'ınızı düz bir zemine koyup tokmakla üzerine yeterli miktarda basınç uygulayarak kahvenizi sıkıştırın ve tokmağı hafifçe döndürün.
  5. Portafilter'ı kahve makinanıza takın ve önceden ısıtılmış fincanınıza çekimi yapın.
  6. İlk gelen kahve ince, yavaş yavaş krema kıvamında akmalıdır. 25 saniye içinde rengi açılmaya başladığında demleme bitirilmelidir.*

* Esspresso'nun tek shot, double shot çekimlerinin yanı sıra üzerine su eklenerek yapılan Americano, süt köpürtülerek Latte ya da Cappuccino, Macchiato, Mocha vb. bir sürü teknikleri vardır.

TÜRK KAHVESI

15. yy’da Yemen’den geldi. 16. yy’ın başında Kahire ve Mekke’ye ulaştı. 1640’larda tarihçi İbrahim Peçevi İstanbul’da ilk kahvehaneyi açtı.

İhtiyacınız Olan Malzemeler

  1. kahve öğütücü
  2. kahve (8 gr.)
  3. su
  4. cezve
  5. ahşap kaşık
  6. tartı
  7. türk kahvesi fincanı

Yapılışı

  1. Türk kahvesi fincanınızı oda sıcaklığındaki suyla doldurun.
  2. Kişi başı 8 gr. cezveye doldurun.
  3. Fincandaki suyu ilave edin.
  4. Cezvenizi ocağa koyun ve yakın.
  5. Suyu ve kahveyi karıştırın. *
  6. İlk kaynamada kahveyi ateşten alın. Köpüğün bir kısmını fincana boşaltın. Tekrar ateşe koyup ikinci defa kaynatın ve köpüğü bozulmadan fincandaki kahvenize ekleyin.
  7. Toplam demleme süresi 2-2,5 dakikadır.

* Arzu ederseniz şekeri bu aşamada ilave edebilirsiniz. Az şekerli için yarım kesme şeker, orta şekerli için bir kesme şeker, şekerli için iki kesme şeker.